Endodonție
Îngrijirea pulpei dentare şi a parodonţiului apical. Endodonţia se ocupă cu tratamentul infecţiilor pulpei dentare şi a complicaţiilor acestora în ţesutul situat sub dinte – parodonţiul apical.
Obiectivele tratamentului endodontic
Primul scop al tratamentului endodontic este eliminarea factorilor cauzatori. În mod normal, infecţiile pulpare apar din cauza evoluţiei cariilor dentare, unde microbii penetrează smalţul şi dentina pentru a ajunge la nivelul pulpei dentare.
Dar, înainte de a începe tratamentul endodontic propriu-zis vom stabili dacă este vorba de o infecţie sau doar de o inflamaţie a pulpei dentare.
Protejarea dintelui împotriva altor microbi. După ce cauza a fost eliminată şi dintele a fost în întregime decontaminat, protecţia acestuia împotriva altor agresiuni este vitală. De aceea, canalele radiculare vor fi „sigilate” cu materiale de obturaţie specifice.
Obturaţia de canal este ultima etapă a tratamentului endodontic. Dupa finalizarea tratamentului, dintele va fi restaurat cu o obturaţie sau o coroană dentară
Tratamentul endodontic reprezintă
o succesiune de proceduri terapeutice care au ca scop eliminarea infecţiei de la nivelul pulpei dentare şi protejarea zonelor decontaminate de alte agresiuni microbiene.
Tratamentul endodontic este una din cele mai des întâlnite intervenţii stomatologice. Dacă pulpa unui dinte este infectată sau inflamată sau infecţia a ajuns la nivelul parodonţiului apical, tratamentul edodontic este necesar pentru a salva dintele.
Tratamentul endodontic al dintelui cuprinde următorii paşi:
- Folosim un anestezic local pentru a elimina durerea din timpul procedurii. Dintele va fi atunci izolat prin DIGĂ. Acesta va crea un excelent mediu antiseptic.
- Vom realiza o cavitate de acces în partea superioară a dintelui, în dreptul camerei pulpei dentare.
- Pulpa dentară este înlăturată, iar canalele radiculare curăţate, lărgite şi modelate într-o formă care, ulterior, va fi umplută şi sigilată.
- Este posibil să resimţiţi o senzaţie de disconfort pentru o zi sau două.