Înapoi la lista de articole

Sfaturi de igienă orală pe perioada sarcinii

Sarcina, acea perioadă plină, de farmec din viaţa unei femei. Această etapă implică schimbări fiziologice şi hormonale importante, chiar şi la nivelul caivtăţii bucale. De aceea, recomandăm viitoarelor mămici să aibă foarte mare grijă de sănătatea dinţilor şi gingiilor pe toată durata sarcinii.

Această perioadă în sine nu ar trebui să reprezinte un pretext pentru amânarea îngrijirii dentare de rutină şi tratamentul necesar pentru problemele de sănătate orală. De asemenea, vă recomandăm să anunţaţi medicul stomatolog de starea voastră. Acesta ar trebui informat cu privire la orice tratament pe care îl luaţi în perioada sarcinii, precum şi dozele şi durata administrării, inclusiv dacă este vorba doar de vitamine sau suplimente naturale, prescrise de medicul specialist, care supraveghează şi evoluţia sarcinii. Uneori, pe baza acestor informaţii medicul stomatolog va trebui sa modifice tratamentul recomandat pacientei.

Amânarea tratamentului adecvat poate avea daune neprevăzute la femeia însărcinată şi, eventual, asupra fătului din mai multe motive. În primul rând, femeile se pot auto-trata după cunoştinţe proprii luând medicamente fără recomandarea medicului pentru a controla durerea. În al doilea rând, cariile netratate la viitoarele mame pot creşte riscul de apariţie a cariilor la copii.

În cele din urmă, infecţia orală netratată poate deveni o problemă în timpul sarcinii şi poate contribui la naşteri premature şi/sau greutate mică la naştere a bebeluşului.

Detartrajele dentare şi controalele periodice în timpul sarcinii nu sunt numai sigure, dar sunt şi recomandate. Creşterea nivelului de hormoni în timpul sarcinii, face ca gingiile să se umfle, să sângereze şi să capteze alimente cauzând iritaţii semnificative asupra gingiilor.

Controale dentare periodice

Mergeţi la medic pentru un periaj profesional şi controlul tuturor dinţilor. Corectaţi toate problemele dentare. Bacteriile care cauzează cariile se pot transmite copilului la naştere.

Periajul dentar de două ori pe zi

Periaţi dinţii de cel puţin două ori pe zi cu o pastă de dinţi fluorurată. Utilizaţi o periuţă cu perii moi. Nu neglijaţi periajul în zona de joncţiune dentogingivală. Din această zonă începe dezvoltarea parodontopatiilor.

Folosiţi aţa dentară în fiecare zi

Folosiţi zilnic aţa dentară, pentru curăţarea dinţilor în zonele în care nu ajunge periuţa.

Limitaţi consumul zilnic de alimente cu conţinut de zaharuri sau amidon

Alimentele cu conţinut de zaharuri sau amidon pot cauza „atacuri acide” asupra dinţilor. Consumaţi mai puţine lichide îndulcite şi dulciuri. Băuturile carbogazoase şi dulciurile duc la formarea cariilor. Mâncaţi mai multe fructe şi legume.

Aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră în perioada prenatală

Respectaţi recomandările medicului dumneavoastră. Este important pentru sănătatea dumneavoastră şi a copilului dumneavoastră.

Asiguraţi-vă aportul necesar de calciu

Aveţi nevoie de calciu pentru dezvoltarea dinţilor şi oaselor copilului. Calciul se găseşte în lapte, brânză, fasole uscată şi legume verzi.

 

Aşadar, igiena orală în timpul sarcinii trebuie păstrată şi întreţinută cu grijă. Este perioada de timp care poate pune probleme mari deoarece dinţii devin mult mai sensibili şi sunt mai expuşi cariilor decât de obicei. Iar, cariile din cavitatea bucală a viitoarelor mămici îi pot afecta direct pe viitorii bebeluşi. Aşa că, vino la un consult!