Înapoi la lista de articole

Importanţa igienizării periodice

Periajul dentar zilnic este extrem de important, dar chiar şi în cazul în care este efectuat corect şi regulat, nu este 100% eficient în a îndepărta şi depunerile de tartru care se acumulează periodic pe dinţi. Așadar, este necesară și intervenţia de curăţare profundă şi de îndepărtare profesională a tartrului prin efectuarea de igienizări profesionale o dată la 6 luni sau o dată pe an.

Tartrul se formează prin mineralizarea în timp a plăcii bacteriene împreună cu sărurile de calciu din salivă. Acesta adera de suprafaţa dinţilor, dar şi pe alte zone dure, precum obturaţii (plombe), punţi dentare, proteze, implante sau aparate ortodontice (fixe sau mobile), şi poate fi un factor favorizant al aparitiei bolii parodontale.

Există două tipuri de tartu:

  1. Tartrul supragingival - are o culoare alb-gălbui cu consistenţă redusă la început.
  2. Tartrul subgingival - este de culoare închisă şi de duritate mai mare.

Igienizarea profesională este compusă din detartraj şi periaj profesional, iar dacă este nevoie, se aplică şi air-flow.

Detartrajul se poate realiza cu:

  1. instrumentar acţionat manual;
  2. ultrasunete;
  3. aer comprimat (sonic).

Detartrajul manual şi cel cu ultrasunete îndepartează tartrul supragingival, pe când cel subgingival este îndepartat cu instrumente şi chiurete de detartraj speciale şi doar parţial, cu ultrasunete.

Cel mai des intalnit este detartrajul cu ultrasunete care nu traumatizează dinţii şi gingiile, e uşor suportat şi nedureros la persoanele adulte care nu au dinţi sensibili, iar apa pulverizată de aparatul de detartraj eliberează o presiune locală, curăţând zona şi îndepărtând tartrul dislocat.

Pe lângă curăţarea dinţilor, air-flow-ul oferă şi un masaj gingival eficient, care stimulează circulaţia sangvină locală. Air-flow-ul proiectează pe dinţi un jet de particule cu un conţinut ridicat de bicarbonat de sodiu şi apă, asigurând o curăţare intensă a zonelor mai greu accesibile şi o senzaţie de prospeţime a cavităţii bucale.

O bună igienă orală este importantă atât din punct de vedere estetic, cât și pentru starea generală de sănătate. O igienă dentară precară poate conduce la probleme medicale complexe precum boala gingiilor, infecții, pierderea osului din maxilare, boli de inimă, accidente vasculare, cerebrale etc. Vizitele regulate la medicul stomatolog previn aceste probleme și te ajută la menținerea unei bune igiene dentare