Curățarea limbii

 

Curățarea limbii se face prin folosirea unui dispozitiv de igienă orală pentru curățarea suprafeței superioare a limbii. Papilele limbii sunt formate pentru a reține microorganisme și alte resturi, inclusiv alimente, saliva și celule moarte. Una dintre cauzele halitozei, cunoscută și sub numele de respirația urât mirositoare, este cumulul de resturi sau bacterii rămase pe limbă. Prin urmare, în plus față de periaj și folosirea aței dentare, curățarea limbii ar trebui să facă parte din igienizarea orală zilnică a unei persoane.

Beneficii

Elimină Halitoza

Curățarea limbii elimină bacteriile și alte acumulări, reducând semnificativ respirația urâtă, dar nu o elimină complet. Mirosurile pot proveni de asemenea din stomac, amigdale, alimentele alterate rămase între dinți, gingivite sau carii dentare.

Estetica

 Culoarea limbii trebuie să fie roz. Dacă nu este curățată, acumularea de resturi va crea o acoperire colorată, care este fie albă, fie maro. Igiena orală foarte slabă poate duce la o culoare mai închisă, o stare numită limbă păroasă neagra. Această afecțiune poate fi găsită la fumătorii care nu își curăță aproape niciodată limbile.

Împiedică formarea Cariilor și gingivitele

Bacteriile de pe limbă pot fi cele care cauzează carii și boala parodontală. Dacă limba nu este curățată, aceste bacterii pot recoloniza dinții și pot provoca probleme.Curățarea limbii va reduce, prin urmare, halitoza (respirația urâtă), gingivitele și cariile dentare.

Tipuri de dispozitive de curățare a limbii

Dispozitivele de curățare a limbii sunt  proiectate să urmărească forma limbii, optimizându-le pentru a curăța suprafața de placă bacteriană și de resturi alimentare. Extensiile lor pot ridica și prinde rămășițele și le îndepărtează eficient.

O periuță de dinți poate fi utilizată și pentru curățarea limbii. Dar nu este la fel de eficienta deoarece este concepută pentru a curăța structurile dure ale dinților și nu suprafața spongioasă a unei limbi. Cu toate acestea, unele periuțe de dinți au spatele lor proiectat pentru a indeplini aceasta functie, de a curate limba.

Cum să vă curățați limba

O periuță de dinți cu perii moi sau, de preferință, un dispozitiv de curățare a limbii, pot fi utilizate pentru a elimina bacteriile care se pot acumula pe limbă. Indiferent dacă utilizați o periuță de dinți sau un dispozitiv de curățare a limbii, aceastea trebuie așezate pe suprafața limbii aproape de bază (spre spate) și trasă înainte, apăsând ușor pe suprafață. Acest proces trebuie repetat pentru a acoperi întreaga suprafață a limbii. Este important să spălați dispozitivul după fiecare periaj.

 

Efecte secundare

Principalul efect secundar al utilizării unui dispozitiv de curățare a limbii este reflexul de vomă. Această senzație variază în intensitate de la persoană la persoană. Unii oameni își pot curăța limbile foarte confortabil, în timp ce alții se luptă enorm. O modalitate buna de a reduce acest reflex este de a umezi dispozitivul de curățare a limbii și de a scoate limba cât mai mult posibil înainte de a freca ușor.

Curățarea limbii prea adânc sau prea adesea poate duce la deteriorarea papilelor gustative. Se recomandă curățarea limbii o dată pe zi, fie dimineața, fie noaptea, imediat după periajul dintilor.

Persoanele care au suferit anterior de endocardită infecțioasă (inflamarea țesuturilor interne ale inimii) pot prezenta un risc mai mare de bacteriemie (prezența bacteriilor în sânge).

Referinte:

1.Wikipedia (Tongue cleaner).

Informațiile de mai sus ar trebui utilizate numai ca referință. Orice decizie medicală nu trebuie luată înainte de a consulta un medic.