Înapoi la lista de articole

Cum întreținem corect protezele dentare

Proteza dentară reprezintă o soluție eficientă pentru a elimina problema edentației în situațiile în care alte variante nu sunt posibile. Odată montată, proteza dentară fixă sau mobilă are nevoie de o igienizare atentă și riguroasă cu scopul de a preveni bolile și alte probleme de natură stomatologică.

Este important să îngrijiţi protezele la fel cum v-aţi îngriji dinţii naturali. O igienă orală riguroasă este la fel de importantă în cazul protezelor ca şi în cazul dinţilor naturali.
O igienizare riguroasă constă în curăţarea cel puţin o dată pe zi, dar şi după unele mese. În cazul protezelor mobile, nu uitaţi ca atunci când vă îndepartati proteza pentru clătire, să vă curăţaţi şi dinţii ramaşi, gingiile şi limba.

Cum puteţi curăţa protezele fixe?

  1. Duşul bucal este un dispozitiv eficient pentru igienizarea protezei dentare fixă. Acesta acționează printr-un jet de apă cu substanțe antiseptice, fiind destinat curățării coletului dentar, a spațiului dintre proteză și gingie și al celui interdentar.
  2. Periuța interdentară este un instrument lung și subțire care trebuie introdus sub proteză cu scopul de a elimina resturile alimentare. Periuța interdentară se folosește adesea în combinație cu alte metode de igienizare a protezelor.
  3. Superfloss este un tip de ață dentară conceput special pentru a ajuta la igienizarea lucrărilor protetice fixe. Este compus dintr-un filament dur, ață dentară spongioasă și ață dentară obișnuită. Superflossul poate fi inserat sub proteză pentru a curăța până în cele mai mici amănunte spațiul dintre aceasta și gingie.

Cum trebuie îngrijite protezele mobile?

  1. Folosiţi o periuţă cu cap mic sau mediu cu peri moi pentru a nu deteriora suprafaţa protezei.
  2. Folosiţi săpun diluat sau un produs specific pentru curăţarea protezelor. Este bine să evitaţi detergenţii puternici sau pastele de dinţi foarte abrazive sau cu proprietăţi de albire.
  3. Periaţi cu grijă toate suprafeţele protezei, inclusiv cea interioară, având grijă să nu îndoiţi materialul acrilic. Dacă proteza conţine capse, croşete sau alte elemente de ancorare, aveţi grijă să nu le îndoiţi sau rupeţi.
  4. Curăţaţi cu atenţie şi cavitatea bucală folosind o periuţă cu peri moi. Periaţi cu mare atenţie dinţii pe care se sprijină elementele de ancorare ale protezei (capse, crosete), deoarece acesta este un loc predilect în care se poate acumula placă dentară. Nu uitaţi de mucoasa palatului, gingii şi limbă.
  5. Protezele trebuie păstrate pe tmpul nopţii în apă sau într-o soluţie specială pentru proteze.
  6. Este indicat să vă igienizaţi cavitatea bucală în fiecare dimineaţă înainte de introducerea protezelor.